Factchecking

Borba protiv dezinformacija u turizmu: VERN’ov i HUDI-jev projekt fact-checkinga predstavljen na HRT-u

Autor: ivasalam
event 27.02.2024.
dr. sc. Marija Slijepčević

dr. sc. Marija Slijepčević u Studiju 4 predstavila HUDI-jev I VERN’ov fact-checking servis za provjeru informacija u turizmu

U nedavnom gostovanju u emisiji Studio 4 Hrvatske radio televizije, dr. sc. Marija Slijepčević, profesorica na Sveučilištu VERN’, istaknula je sve veći problem dezinformacija u području turizma te predstavila projekt fact-checking servisa koji VERN’ provodi u suradnji s nama, Hrvatskom udrugom digitalnih izdavača (HUDI).

Projekt fact-checking servisa će identificirati, analizirati i opovrgnuti dezinformacije koje se šire o turističkim destinacijama, uslugama i atrakcijama. Servis će koristiti tim stručnjaka i tehnološke alate za praćenje i provjeru informacija, a ključnu ulogu u njegovom izvođenju imat će studenti Sveučilišta VERN’. Kroz sudjelovanje u projektu, studenti će imati priliku steći praktično iskustvo u borbi protiv dezinformacija te doprinijeti jačanju integriteta informacija u turističkom sektoru.

Uz prof. Slijepčević, o problemu dezinformacija u turizmu govorio je i Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije. Tomljenović je istaknuo važnost suradnje između akademske zajednice, industrije i regulatornih tijela u rješavanju ovog problema te pohvalio inicijativu VERN’a i HUDI-a za pokretanje fact-checking servisa.

Nadalje, prof. Slijepčević je naglasila kako je edukacija javnosti ključna u borbi protiv dezinformacija te je najavila planove za organiziranje edukativnih događaja i kampanja o važnosti provjere informacija prije dijeljenja ili vjerovanja u njih.

U svjetlu sve veće digitalizacije turizma i širenja informacija putem društvenih mreža i interneta, projekti fact-checkinga postaju neophodni alati u zaštiti integriteta turističke industrije. Inicijativa VERN’a i HUDI-a predstavlja korak prema stvaranju pouzdane informacijske okoline u turizmu i promicanju transparentnosti i istinitosti informacija.

Cijelo gostovanje možete pogledati ovdje.

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

HUDI na društvenim mrežama