Media Freedom Act

Europski parlament usvaja zakon o slobodi medija: Zaštita novinara i pluralizma u fokusu

Autor: ivasalam
event 20.03.2024.
Media Freedom Act © HUDI

Europska Unija spremna je bolje zaštititi novinare od političkog pritiska i nadzora prema Zakonu o slobodi medija bez presedana koji je odobrio Europski parlament.

Europski parlament je 13. ožujka 2024. velikom većinom glasova usvojio novi Zakon o slobodi medija, čime je napravljen značajan korak u jačanju zaštite novinara i pluralizma u europskim medijima.

Novi zakon, koji je rezultat dugih pregovora s vladama EU, uvodi niz mjera za sprječavanje neprimjerenog utjecaja političke moći na medije i poticanje raznolikosti glasova u medijskom prostoru.

Ključne točke zakona:

  • Zabrana vladama da traže od novinara da otkriju svoje izvore korištenjem špijunskog softvera, uz neke iznimke.
  • Uvođenje zahtjeva transparentnosti za vlasništvo nad medijima i državno oglašavanje.
  • Postavljanje procedura za provjeru medijske koncentracije.
  • Jačanje zaštite novinskih kuća od proizvoljnih odluka o uklanjanju s internetskih platformi.

“Ovo je veliki korak u pružanju veće zaštite novinarima i jačanju slobode tiska u Europi”, istaknula je Sabine Verheyen, njemačka konzervativka i glavna zastupnica u dosjeu. “To je prvi europski zakon u ovom području i pokazuje da su mediji ključni dio naše demokracije.”

Novi zakon je reakcija na zabrinutost za sve veći utjecaj vlada na medije u nekim europskim zemljama, kao i na porast napada na novinare. Tijekom pregovora o zakonu, Europski parlament se zalagao za još jaču zaštitu novinara od špijunskog softvera, ali su se tome suprotstavile neke vlade EU.

Zemlje EU su već odobrile novi zakon u siječnju, a on će se početi primjenjivati 2025. godine.

Očekivani utjecaji zakona:

  • Jača zaštita novinara i njihovih izvora.
  • Veća transparentnost u vlasništvu medija i financiranju.
  • Raznovrsniji i pluralniji medijski prostor u Europi.

Usvajanje Zakona o slobodi medija EU značajan je korak u očuvanju slobode tiska i demokratskih vrijednosti u Europi. Očekuje se da će zakon imati pozitivan utjecaj na rad novinara, kvalitetu i raznolikost informacija dostupnih javnosti.

HUDI na društvenim mrežama