Facebook instant articles

Facebook uskoro gasi Instant članke

Autor: ozrenk
event 18.10.2022.
Facebook

Sredinom travnja 2023. Facebook gasi Instant Articles uslugu

Nakon više od 7 godina usluge Instant Articles, Facebook je sredinom travnja 2023. gasi. Ovaj potez označava strateški pomak Facebooka prema videu, a odmak od klasičnih vijesti. Izdavači koji su koristili Instant članke sada imaju 6 mjeseci za reviziju svoje strategije prema Facebooku. Navodno će promet koji je do sada bio unutar Instant članaka ići direktno na mobilne stranice izdavača.

Facebook Instant Articles su nativni HTML članci namijenjeni izrazito brzom učitavanju na mobitelu. Kada je Facebook pokrenuo format, tvrdili su da će se Instant članci “učitavati i prikazivati ​​4 puta brže od standardnog mobilnog weba.” To je zvučalo osobito privlačno izdavačima 2015. kada je Facebook mobilna aplikacija bila jedno od najvećih imena za čitanje vijesti. Danas Facebook tvrdi da Instant članci čine manje od 3% onoga što korisnici diljem svijeta gledaju na Feedu.

Kao glavni razlog u mijenjanju stratege i okretanju prema videu može se pripisati TikTokovom snažnom uspjehu, gdje je vidljivo da se korisnici sve više okreću kratkim video sadržajima umjesto tekstualnim člancima. Ujedno Facebook pokazuje sve manji interes za pružanje podrške vijestima na svojoj platformi, osobito nakon kritika zbog poticanja vala dezinformacija i štetnog političkog sadržaja nakon predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. Taj se trend nastavio ranije ove godine, a Axios je nedavno izvijestio da Facebook više ne planira plaćati izdavačima u SAD-u za sadržaj koji se pojavljuje na kartici News.

Ovo nije prvi primjer zaokreta u strategiji Facebooka. Već u 2017., dvije godine nakon lansiranja Instant Articles, Facebook se reorijentirao prema videu. Otvoreno pitanje za budućnost je što ako Meta napravi još jedan zaokret prema “news” izdavačima.

HUDI na društvenim mrežama