Radne skupine za digitalnu pretplatu i AdTech

Hrvatska udruga digitalnih izdavača pokreće radne skupine za Digitalnu pretplatu i AdTech

Autor: ivasalam
event 05.04.2023.
HUDI članovi radnih skupina (c) HUDI Niko Goga

Nove radne skupine pružit će hrvatskom tržištu bolje razumijevanje brzo razvijajućeg digitalnog oglašavanja te omogućiti da ostanemo na vrhuncu inovacija u prostoru digitalnog marketinga

Zagreb, 5. travnja 2023. –Tehnologija digitalnog oglašavanja i digitalne pretplate danas revolucionira način na koji komuniciramo i surađujemo s našim klijentima i korisnicima. Kako bismo osigurali da digitalno tržište u Hrvatskoj i dalje bude na čelu inovacija u ovom prostoru, Hrvatska udruga digitalnih izdavača sa zadovoljstvom najavljuje pokretanje dvije nove radne skupine: Radna skupina za digitalnu pretplatu i Radna skupina za AdTech.

HUDI predsjednici Vanja Prahić (24sata), Mario Ivić (Midas), Ivan Pleše (Index) (c) HUDI Niko Goga

Svjetska eksplozija u digitalnim pretplatama dovela je do rasta potrebe razumijevanja i strategija upravljanja korisnicima. Sposobnost pretvaranja povremenih čitatelja u pretplatnike te zadržavanja tih pretplatnika tijekom vremena zahtijeva snažno razumijevanje potreba i preferencija kupaca te učinkovite strategije za angažiranje i zadržavanje kupaca, a sve su to elementi kojima će se baviti Radna skupina za digitalnu pretplatu.

Radna skupina za digitalnu pretplatu sastoji se od vodećih profesionalaca u industriji s ekspertizom u digitalnom oglašavanju i tehnologiji digitalne pretplate. Njihova je misija identificirati prilike za inovacije koje će pomoći članovima HUDI-ja da budu što uspješniji u digitalnom marketingu. To će uključivati ​​razvoj novih strategija, tehnologija i procesa koji će pomoći u pružanju najbolje mogućeg korisničkog iskustva i povećanju povrata ulaganja. Članove skupine čine ključni predstavnici industrije, a to su: Vanja Prahić, 24sata; Antun Glavica, RTL, Marko Matijević, Pametna kuća; Mario Relatić, Agroklub; Iva Zelenika, Telegram; Nikola Dujić, Hanza i Aron Paulić, BUG.

Članovi radne skupine izabrali su Vanju Prahića da ih predvodi u prvoj godini rada. Vanja Prahić, novi predsjednik Radne skupine digitalnu pretplatu poručio je:

Digitalna pretplata budućnost je naše industrije. Odlično je da na jednom mjestu imamo okupljene stručnjake koji će poticati razmjenu znanja i iskustava. Mislim kako je važno da postavimo neke standarde na tržištu za relativno novi proizvod jer to će onda prepoznati i krajnji korisnici. Pred nama je još dalek put da ovo bude u potpunosti prihvaćen proizvod, međutim mislim da su ovakva okupljanja stručnjaka i konstruktivne rasprave korak u pravome smjeru.

Brzi razvoj tehnologije digitalnog oglašavanja zahtjeva od medija brzu adaptaciju poslovanja, ulaganje u obuku, istraživanja i razvoj kako bi ostali konkurentni, a Radna skupina za AdTech pozabavit će se izazovima tehnologije u oglašavanju, poput istraživanja novih tehnologija, suočavanja s problemima nepostojanja standardiziranih formata oglašavanja i metrika uspješnosti digitalnog oglašavanja, nedostatka transparentnosti, te korištenja privatnih podataka u poslovanju i mnogim drugim.

Radna skupina za Ad Tech sastoji se od tima stručnjaka iz cijele industrije, uključujući stručnjake za digitalno oglašavanje i marketing, analitiku podataka i razvoj softvera. Ovaj će tim biti zadužen za istraživanje novih tehnologija, kao i potencijalnih načina za bolje korištenje postojećih rješenja, a članove radne skupine čine: Mario Ivić, Midas; Đuro Vitković, NovaTV; Dragan Jeličić, 24sata; Ivan Pleše, Index; Zoran Lončar, Telegram; Luka Zubović, Hanza Media; Vinko Krištić, BUG i Nikola Filipčić, Tportal.

Radnu skupinu predvodit će Mario Ivić, a povodom osnivanja, novi predsjednik Radne skupine za AdTech kaže:

Radna skupina će se fokusirati na tri ključna područja kako bi unaprijedili tehnologiju koju koriste digitalni izdavači te osigurali stalni razvoj i napredak naših članova. Prvenstveno, u svjetlu nadolazećih promjena u području web analitike, radna skupina pripremit će priručnik te, prema potrebi, organizirati edukativne radionice za tranziciju, implementaciju i korištenje GA4. Drugo, nastavit ćemo objavljivati benchmark analize za najčešće korištene display formate kako bismo educirali tržište web oglašavanja te unaprijedili industrijske standarde i prakse. Treće, radna skupina će se posvetiti istraživanju alternativnih rješenja za zamjenu 3rd Party Cookie-a. Naš je cilj pripremiti detaljan priručnik koji će članovima pomoći ne samo da zadrže postojeću razinu monetizacije svog sadržaja, već i da, ako je moguće, istu povećaju.

HUDI otvaranje radnih skupina (c) HUDI Niko Goga

Radne skupine za Digitalnu pretplatu i AdTech ključne su u pomaganju medijima i ostalim dionicima na tržištu da bolje razumiju i iskoriste prilike koje pruža područje digitalnog oglašavanja koje se brzo razvija te da ostanu na vrhuncu inovacija u prostoru digitalnog marketinga. Radujemo se inovativnim rješenjima koja će ovaj tim predstaviti.

Ivan Pleše, predsjednik HUDI-ja i glavni operativni direktor Indexa poručio je:

Posebno se radujem osnivanju ovih dviju radnih skupina. Digitalne pretplate su, kao i razni kontribucijski modeli, u poprilično nezavidnom stadiju razvoja na lokalnom tržištu i nadam se da će ova radna skupina pomoći svim članovima, a potom i ostatku tržišta dijeljenjem dosadašnjeg iskustva i konkretnim prijedlozima za efikasnije tranzicije s ad-supported modela koji vladaju industrijom otkako ista postoji. U radnoj skupini za AdTech imamo vrlo iskusnu ekipu stručnjaka koja je prepoznala da nam ove i iduće godine dolaze tektonske promjene u načinu integracije, postavljanju i upravljanju svih analitičkih i monetizacijskih sustava i alata koji se koriste danas, a bez kojih više nijedan medij ne može zamisliti svoje poslovanje. Ova radna skupina će stoga biti od izrazite važnosti i vjerujem da će se dobro snaći u ulozi mitigatora tih promjena.

Izvršni odbor udruge čine Stipe Grubišić, direktor digitalnih operacija Hanza Medije, Maja Blumenšajn, direktorica novih medija Nove TV, Tonko Weissmann, izvršni potpredsjednik i član uprave RTL-a Hrvatska, Zoran Turković, izvršni direktor i član uprave u 24sata, Miran Pavić, osnivač i direktor Telegram Media Grupe, te Ivan Pleše, glavni operativni direktor Indexa, ujedno i Predsjednik udruge.

HUDI na društvenim mrežama