Google News Initiative

HUDI i Google News Initiative pokreću zajednički napor za borbu protiv izbornih dezinformacija

Autor: ivasalam
event 28.03.2024.
GNI Workshop

Google News Initiative (GNI) udružila je snage s Hrvatskom udrugom digitalnih izdavača (HUDI) kako bi osnažila novinare s alatima i znanjem potrebnim za praćenje izbora u eri prepunoj dezinformacija. Ova inicijativa naglašava predanost obiju organizacija poticanju dobro informiranog biračkog tijela i okruženja za izvještavanje temeljeno na činjenicama i time su najavili početak suradnje s Hrvatskom udrugom digitalnih izdavača.

U svijetu koji je prepun informacija i njihovog brzog širenja, raspoznavanje istine postaje najvažnije, posebno u kritičnim vremenima kao što su izbori. Prepoznajući to, Google News Initiative (GNI) poduzela je hvalevrijedan korak naprijed surađujući s HUDI-jem kako bi osnažila novinare i medijske profesionalce u Hrvatskoj. U četvrtak, 28. ožujka, održana je ključna edukacija s fokusom na temu ‘Izvještavanje o izborima u vrijeme dezinformacija’. Ovaj događaj označava početak onoga što obećava da će biti plodonosno partnerstvo između HUDI-ja i GNI-a, s ciljem poboljšanja vještina i znanja potrebnih za snalaženje u složenom krajoliku modernog izvještavanja vijesti.

Sesija se bavila višestrukim izazovima s kojima se novinari danas suočavaju, pružajući im alate i strategije za prepoznavanje i suzbijanje dezinformacija. Dok izbori oblikuju budućnost nacija, uloga točnog i pouzdanog izvještavanja ne može se precijeniti. Inicijativa GNI-a nije samo jednokratni događaj, već je polazište za niz suradnji osmišljenih za poticanje informiranije i angažiranije javnosti.

Ovaj obrazovni pothvat naglašava predanost HUDI-ja i GNI-a održavanju integriteta novinarstva. To služi kao dokaz njihove predanosti osiguravanju da ekosustav vijesti ostane robustan i pouzdan. Dok se radujemo još ovakvih suradnji, jasno je da je put prema borbi protiv dezinformacija i poboljšanju praćenja izbora tek započeo. Sinergija između HUDI-ja i GNI-ja najavljuje novu eru novinarske izvrsnosti, onu koja će koristiti ne samo članovima HUDI-ja već i široj zajednici potrošača vijesti.

Dok očekujemo buduće inicijative koje će proizaći iz ovog partnerstva, ostajemo u nadi da će učinak imati širok odjek, što će dovesti do pronicljivijeg i bolje informiranog biračkog tijela. Predanost Google News Initiative obrazovanju i HUDI-jeva predanost novinarskom integritetu utiru put budućnosti u kojoj istina prevladava u redakciji i izvan nje.

HUDI na društvenim mrežama