Nije "bug"

Linkovi na Facebooku ostali su vam bez slika? Popunite ovaj obrazac

Autor: miab
event 25.10.2021.
FB linkovi

Izdavači, provjerite kako vam se prikazuju linkovi na Facebooku!

Naime, prije nekoliko dana moglo se primijetiti kako linkovi koji vode na stranice određenih izdavača ne izgledaju kao prije. Uz dio njih su se prestale prikazivati slike, odnosno “thumbnailovi”. Nije riječ o greški, nego o Facebookovoj interpretaciji Direktive Europske unije o autorskim pravima, odnosno nedavno izglasanog Zakona o autorskim i srodnim pravima koji primjenjuje Direktivu.

Kako je sam Facebook objasnio:

U skladu s Direktivom Europske unije o autorskim pravima države članice EU-a sastavljaju pravila o načinu na koji se mogu prikazati vijesti na platformama kao što je Facebook. To znači da se, kad vi ili netko tko nije izdavač informativne publikacije dijeli članak sa stranice s vijestima, objava može prikazati kao veza bez slika ili teksta iz članka. Napominjemo da države članice imaju različita pravila koja utječu na to kako ljudi vide sadržaj vijesti ili veze.

No, izdavači mogu zatražiti od Facebooka da ukloni ograničenja za njihove medije. Potrebno je ispuniti obrazac, a ako imate više publikacija, obrazac treba ispuniti za svaku od njih iznova.

Također, ako imate dodatnih poteškoća ili pitanja o načinu na koji Facebook primjenjuje Direktivu, možete mu se direktno javiti.

Facebook navodi da uvijek možete povući dozvolu za korištenje medijskog sadržaja u prikazivanju linkova, pisanim putem.