2. travnja

Međunarodni dan factcheckinga

Autor: ivasalam
event 02.04.2024.
Međunarodni dan provjere činjenica

2. travnja obilježava se Međunarodni dan provjere činjenica, globalna inicijativa koja naglašava važnost točnih informacija u današnjem svijetu. Ovim putem se čestitamo provjerivačima činjenica širom svijeta koji neumorno rade na potvrđivanju informacija.

Kako bismo proslavili ovaj dan, donosimo vam nekoliko savjeta od samih provjeravatelja činjenica. Pet pitanja koja postavljaju kada čitaju vijesti i informacije na internetu:

Koji je izvor?

Znajte odakle dolaze vijesti. Nemojte dijeliti informacije ako ne možete pronaći ili potvrditi izvorni izvor.

Mogu li vjerovati ovom izvoru?

Izvanredne tvrdnje zahtijevaju izvanredne dokaze. Potražite službene primarne izvore informacija poput uglednih medija ili vladinih web stranica. Provjerite da li članak potkrijepi svoje tvrdnje poveznicama na izvore, fotografije i videozapise.

Tko je “stručnjak”?

Provjerite je li tvrdnje iznio netko tko je priznati autoritet za tu temu. Imajte na umu perspektivu koju donose i istražite druga dostupna stajališta.

Govori li mi da nešto učinim – lajkam, podijelim, pretplatim se, kupim?

Priče koje koriste dramu za stvaranje hitnosti mogu zapravo biti pokušaj da vas natjeraju na radnje koje su unosne za nekoga drugoga.

Je li tvrdnja šokantna ili pokušava izazvati strah ili mržnju?

Nažalost, postoje ljudi koji šire potencijalno štetne i pogrešne informacije kako bi povrijedili ili uzrokovali zlo. Razmislite prije nego što podijelite!

Zaključak: Provjera činjenica je važna vještina u današnjem digitalnom dobu. Koristeći ove savjete, možete naučiti razlikovati točne informacije od lažnih i dezinformacija.

HUDI na društvenim mrežama