Prijenos podataka u SAD

Meta razmatra gašenje Facebooka i Instagrama u EU

Autor: miab
event 08.02.2022.

Meta, tvrtka u čijem su vlasništvu društvene mreže Facebook i Instagram, u četvrtak je izdala upozorenje vezano uz prenošenje korisničkih podataka iz EU u SAD.

Kako prenose mediji, Meta razmatra gašenje Facebooka i Instagrama u Europskoj uniji, ako ne bude mogla prenositi korisničke podatke u SAD. Riječ je o problematici vezanoj uz Štit privatnosti koji je regulirao prijenos podataka između Europske unije i SAD-a. 2020. Sud Europske unije zaključio je kako Štit ne pruža dovoljnu razinu zaštite za građane EU, čime je prijenos podataka iz EU u SAD postao ilegalan.

Meta, tadašnji Facebook, još je 2020. navela da će to biti problematično za njihovo poslovanje u Europskoj uniji te su već tada počeli pričati o odlasku. Do danas se pravna zavrzlama nije raspetljala, a Meta je u svom godišnjem izvješću navela da, ako se novi transatlantski okvir za prijenos podataka ne usvoji i ako se ne bude mogla oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili alternativne načine prijenosa podataka iz Europe u Sjedinjene Američke Države, vjerojatno u Europi neće moći više nuditi niz svojih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram.

Meta je za CNBC potvrdila da ne želi i ne planira povući se iz Europe, ali ističe da se, kao i mnoge druge tvrtke, oslanja na prijenos podataka između EU-a i SAD-a kako bi nudila svoje usluge.

Axel Voss, član Europskog parlamenta fokusiran na zaštitu podataka, tvitnuo je jučer kako je uvijek zagovarao alternativu Štitu privatnosti, kao i fleksibilnost kod GDPR-a, no Meta ne može ucjenjivati Europsku uniju da odustane od svojih standarda u zaštititi podataka. Odlazak iz Europske unije bio bi njihov gubitak, zaključio je.

HUDI na društvenim mrežama