Zakon o elektroničkim medijima

Portalima slijedi obavezna registracija komentatora, no što je s društvenim mrežama?

Autor: miab
event 17.08.2021.
Netokracija

Online mediji i njihovi vlasnici ipak neće biti odgovorni za govor mržnje i gnjusne komentare koje ispod članaka ostavljaju posjetitelji, niti će morati birati između ukidanja komentara i riskiranja visokih novčanih kazni. No, morat će uvesti registraciju komentatora, a istodobno još uvijek nije jasno što je s komentarima na društvenim mrežama koji nisu obuhvaćeni Zakonom o elektroničkim medijima.

Prvotna verzija Zakona o elektroničkim medijima, prema kojoj su vlasnici bili odgovorni za cjelokupan sadržaj, uključujući i korisničke komentare, u dorađenoj verziji koja bi se najesen trebala naći u Saboru na drugom čitanju, preinačena je u za njih održiviju varijantu obavezne registracije komentatora.

Zakonodavac je uvažio primjedbe vlasnika i urednika elektroničkih publikacija da ih odgovornost za korisničke komentare dovodi u nemoguć položaj nadziranja i moderiranja svih komentare te da bi jedino rješenje bilo ukidanje komentara što bi, pak, značilo svojevrsnu cenzuru. Prema novom i konačnom prijedlogu Zakona, izdavači su dužni “poduzeti sve mjere” kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju, koji potiču na terorizam, kaznena djela u vezi s dječjom pornografijom i i kaznena djela koja se odnose na rasizam i ksenofobiju. Izdavač je odgovoran “za cjelokupni sadržaj objavljen na elektroničkoj publikaciji, uključujući i sadržaj koji generiraju korisnici ako propusti registrirati korisnika i ako nije na jasan i lako uočljivi način upozorio korisnika na pravila komentiranja i na kršenja odredaba iz prethodnog stavka“.

Kako komentiraju novu verziju Zakona o elektroničkim medijima neki od članova HUDI-ja, pročitajte.

HUDI na društvenim mrežama