FACTCHECKING

Predstavnicima lokalnih medija predstavljen projekt TurFacto

Autor: ivasalam
event 14.03.2024.
Seminar za lokalne medije

Ususret europskim izborima u zagrebačkom Predstavništvu Europske komisije u Republici Hrvatskoj, 4. i 5. ožujka je održan dvodnevni „Seminar za lokalne medije“, koji je okupio više od 40 predstavnika raznih medijskih redakcija (televizija, radio, print, web) iz cijele Hrvatske.

Cilj seminara bio je upoznati urednike i novinare sa zakonskom regulativom Europske unije o načinu praćenja izbora i izbornih kampanja te analizirati aktualne teme, od predizbornih dezinformacija, preko vladavine prava, do SLAPP (eng. Strategic Lawsuit Against Public Participation) tužbi i borbe protiv lažnih vijesti.

U okviru programskog dijela „Nacionalni plan oporavka i otpornosti i provjere činjenica u Hrvatskoj“ održano je i predstavljanje projekata koji su sufinancirani kroz fondove Europske unije, među kojima je i projekt usmjeren na suzbijanje širenja dezinformacija i lažnih vijesti u sektoru turizma, čiji je nositelj Sveučilište VERN’, a partner je HUDI – Hrvatska udruga digitalnih izdavača.

Andrea Čović Vidović, Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj


U tematskoj panel diskusiji koju je moderirala Andrea Čović Vidović, v. d. voditeljice Predstavništva EK u RH i voditeljica medijskog tima, gostovali su Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Nika Šiprak Wendling iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te Vanja Koljan sa Sveučilišta VERN’, koji je okupljenim predstavnicima lokalnih medija i predstavio projekt osnivanja VERN’ovog fact-checking servisa, TurFacto.

Nositelj projekta je Sveučilište VERN’, a partneri na projektu su Agencija za elektroničke medije i Hrvatska udruga digitalnih izdavača.

Vanja Koljan, Sveučilište VERN’

 Fotografije © Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj


Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

HUDI na društvenim mrežama