Zakonodavstvo

Sabor izglasao zakone o elektroničkim medijima i o autorskom te srodnim pravima

Autor: miab
event 01.10.2021.
Sabor

Hrvatski je sabor u petak većinom glasova, u prvom ovojesenskom glasovanju, donio Zakon o elektroničkim medijima (77 glasova za i 46 protiv) i Zakon o autorskim i srodnim pravima (76 glasova za, 46 protiv i jedan suzdržani glas).

Zakon o elektroničkim medijima obvezuje na transparentno iskazivanje vlasništva i izvora financiranja, dok će se problem korisničkih komentara riješiti tako da će se korisnici morati prijaviti, pa odgovornost za komentare neće ići na nakladnike, nego na one koji krše zakone.

Zabranjeno je i poticanje na mržnju i nasilje na temelju političkog ili bilo kojeg drugog mišljenja, pripadnosti nacionalnoj manjini, imovine, rođenja, invalidnosti, dobi, seksualne orijentacije ili državljanstva, kao ni sadržaje koji pozivaju na terorizam. Zakon više ne sadrži odredbu po kojoj bi mediji odgovarali za cjelokupan sadržaj, pa i za neprimjerene komentare koje na portalima uglavnom pišu anonimne osobe.

Usvojen je i novi zakon o autorskom i srodnim pravima kojim ih se želi kvalitetnije i preciznije regulirati i zaštititi te odgovoriti na potrebe digitalnog društva u skladu s pravnim okvirom EU-a. Cilj je da svi koji stvaraju djela zaštićena autorskim pravom mogu na digitalnom tržištu ostvariti svoja prava, zaštititi autorska djela, a kada se monetiziraju da za to dobiju pravičnu naknadu.

Predlagatelji također smatraju kako zakon uvažava različite interese, primjerice, diskografa i izvođača te novinara u odnosu na nakladnike informativnih publikacija.

Više donosi tportal.

HUDI na društvenim mrežama