3. svibnja

Svjetski dan slobode medija: Osluškivanje glasa demokracije

Autor: ivasalam
event 03.05.2024.
Svjetski dan slobode medija

Svake godine, 3. svibnja, obilježavamo Svjetski dan slobode medija, dan koji nas podsjeća na temeljne principe slobode tiska i izražavanja. Ovaj dan je prilika da se osvijetli važnost neovisnih medija u očuvanju i promicanju demokracije širom svijeta.

Sloboda medija nije samo pravo novinara da izvještavaju bez straha od represije, već i pravo svakog pojedinca da bude informiran. To je kamen temeljac demokratskog društva, omogućavajući građanima da donose informirane odluke i aktivno sudjeluju u upravljanju svojim zajednicama.

Na ovaj dan, odajemo počast novinarima koji su riskirali, a neki čak i izgubili svoje živote boreći se za istinu. Također, to je dan za razmišljanje o izazovima s kojima se mediji suočavaju – od cenzure i ekonomskih pritisaka do izazova digitalnog doba poput dezinformacija i fake news-a.

Svjetski dan slobode medija poziva nas da razmislimo o ulozi medija u kriznim situacijama, poput pandemija i prirodnih katastrofa. Kako mediji mogu pridonijeti brzom i točnom informiranju javnosti, a istovremeno očuvati etičke standarde i profesionalizam?

Uloga medija u društvu nikada nije bila važnija, a njihova sloboda nikada više ugrožena. Stoga, na ovaj dan, pozivamo sve dionike – vlade, medije, civilno društvo i pojedince – da se ujedine u obrani i promicanju slobode medija. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati da glas demokracije ostane snažan i neometan.

Svjetski dan slobode medija prilika je da se obnovi naša posvećenost slobodnom, neovisnom i pluralističkom medijskom pejzažu koji služi javnom interesu i potiče dijalog i razumijevanje. To je dan za akciju, refleksiju i obnovu naše kolektivne posvećenosti temeljnim vrijednostima slobode izražavanja i prava na informaciju.

Zajedno, možemo osigurati da mediji nastave biti stupovi naših društava, osvjetljavajući put prema boljoj i pravednijoj budućnosti za sve.

HUDI na društvenim mrežama